23 Kasım 2015 Pazartesi

Otomatik Portakal - Anthony Burgess | Kitap İncelemesi *78

Otomatik Portakal
Anthony Burgess

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Çeviren: Dost Körpe 
Özgün Adı: A Clockwork Orange
#Modern Klasikler
168 Sayfa - Ciltsiz

  ★  ★    ☆


KAPAK:

 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan kitabın kapağında, bir sonraki illegal işlerini planlayarak yürüyen Alex ve arkadaşları bulunmakta.



YAZAR HAKKINDA:

 Daha çok Otomatik Portakal kitabıyla bilinen Anthony Burgess (John Burgess Wilson), doktorların 1959 yılında beyninde teşhis ettikleri tedavi edilemez tümöre ve ona biçilen bir yıldan az ömre aldırmayarak geçimini sağlayabilmek adına yazmaya devam etti. Sonradan teşhisin yanlış olduğu anlaşıldığındaysa dünyaca ünlü bir yazar olmuştu.
 Bunun yanı sıra Otomatik Portakal 1971'de Stanley Kubrick tarafından sinemaya uyarlanmış ve izleyiciler tarafından büyük ilgi görmüştür.


KONUSU:


 Alex ve çete arkadaşları polisin hakimiyetini yitirdiği sokaklarda insanları gasp edip, soygundan soyguna koşarken, zaman zaman rastladıkları kadınlara tecavüz ediyor, ellerinden uyuşturucuyu asla düşürmüyorlardı. 
 Ancak çok geçmeden bu eğlenceli oyunları son bulacak ve Alex kendini hapiste bulacaktı. Bunun üzerine yetkililer Alex'in tedavi edilmesi gerektiğine inanacak, itaatkar insan yaratılmaya başlanacaktı.


KİTAP HAKKINDA:

 Otomatik Portakal insanın doğru - yanlışı ayırt edebilme ve bunun doğrultusunda karar verebilme yetisiyle var olduğunu Alex'in yaşadıkları üzerinden anlatırken bir yandan da biz okurları etik ve ahlak değerleri konusunda düşünmeye sevk ediyor.

SONSÖZ:

 Klasik distopyalardan hoşlanıyorsanız Otomatik Portakal tam size göre.

 Otomatik Portakal Filminin Fragmanını İzlemek İçin Tıklayın


 


Tüm Hakları Saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...