15 Haziran 2014 Pazar

Kitap İncelemesi #14 (Kürk Mantolu Madonna)


Kürk Mantolu Madonna 
     Sabahattin Ali 

     Yapı Kredi Yayınları 
      #En Çok Satanlar
      160 Sayfa - Ciltsiz 

              ★ ★ ★ ☆ ☆


 Sabahattin Ali, aramızdan ayrılışından 66 yıl sonra bile Kürk Mantolu Madonna ile hayatlarımıza dokunmaya devam ediyor. 


KAPAK:

 Yapı Kredi Yayınlarından çıkan kitap klasikleşmiş mavi alt tonlu bir kapak tasarımına sahip. Can Yayınları gibi YKY'de tasarım konusunda köklü bir değişim yaşar mı bilinmez.

'' Hayat ancak bir kere oynanan bir kumardır, ben onu kaybettim. İkinci defa oynayamam. ''

YAZAR HAKKINDA:

Sabahattin Ali, Türk Edebiyatında önemli yeri olan bu eserinde bize tarifsiz aşkı sunarken karakterlerle yakın bağlar kurmamızı sağlıyor. Kullanmış olduğu ağdalı dil her ne kadar okuyucuyu zorlasa da konudan bir an olsun uzaklaşmanızı kendine has üslubu ile engelliyor. 




KONUSU:

 Raif, doğası gereği mahcup ve her daim içine kapanık bir gençti. Akranlarının aksine kadınlara düşkünlüğü yoktu. Hatta onlardan uzak durmayı bile yeğliyordu ancak bu, hayal dünyasında arzularını tatmin etmediği anlamına gelmezdi. 
 Okulda yeterince başarı gösterememiş, sanata yönelmişti. İstanbul'daki Sanayii Nefîse Mektebi(Güzel Sanatlar Akademisi)ne girmeyi aklından geçirmiyor değildi ancak resim yaparken bile kendini ve duygularını açığa çıkarmaktan çekiniyor, adeta korkuyordu. 
 Babasının isteği üzerine Berlin'e sabunculuk mesleğini öğrenmeye giden Raif, başlarda kendini yalnızca dil öğrenmeye adamıştı. Sonraları bu işten de sıkılmaya başladı. Her gün birbirinin tıpatıp aynısıydı. Kaldığı pansiyonda sürekli aynı kişileri görüyor her defasında aynı konuların tartışıldığı ortamlarda bulunuyordu. Hayatının böyle manasız geçeceğini ise yıllar önce zaten kabullenmişti. 
 Günlerden bir gün gazetede gördüğü sergi haberi dikkatini çekti. Ayakları onu serginin yapılacağı yere doğru adeta sürüklüyordu. Kaderinin bu saatten sonra tümüyle değişeceğinden habersiz yürüyordu. Ve Raif, uzun zamandır aradığı ''neden yaşıyorum?'' sorusunun cevabını işte o sergide bulacaktı.

 '' Bir insan diğer bir insana bazen hayata bağlandığından çok daha kuvvetli bağlarla sarılabilirmiş. ''


KİTAP HAKKINDA:

 Sabahattin Ali, kendini dış dünyadan soyutlamış bir karakterin sevgiyle yeniden doğmasını anlatırken, ömrün ne kadar çok yaşadığınızla değil ne kadar dolu yaşadığınızla ilgili olduğunu bize bir kez daha hatırlatacak. 

SONSÖZ:

 Birçoğunuz çoktan okudunuz ama eğer hâlâ okumayanlarınız varsa Kürk Mantolu Madonna'yı en kısa zamanda okumanızı öneririm.

Kuyucaklı Yusuf Yazımı Okumak İçin Tıklayın
                  
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...