1 Temmuz 2014 Salı

Kitap İncelemesi #16 (Koku)


         Koku 
Bir Katilin Öyküsü
 Patrick Süskind

     Can Yayınları
  Çeviren: Tevfik Turan
Özgün Adı: Das Parfum / Die Gesckichte eines Mörders
  #En Çok Satanlar
   249 Sayfa - Ciltsiz

        ★ ★ ★  ☆


'' İnsanlar kitap okuyordu. Hatta kadınlar bile. ''



KAPAK:

 Can Yayınları tarafından ilk kez 1987 yılında yayımlanan kitabın kapağında ölümden önceki son nefesini henüz vermiş, yeşil gözlerini hayata az önce yummuş, uzun kızıl saçları yataktan aşağıya doğru sarkan ve kusursuz beyaz teniyle etrafına ışık saçan Laure Richis resmedilmiş. Koku filminin orjinal afişinden alınmış bu etkileyici resim belki ilerleyen günlerde Can Yayınları'nın yeni kapak tasarımı sayesinde daha büyük ebatlarda okuyucuya sunulabilir. 




YAZAR HAKKINDA:

 İlk kitabı olan Koku ile tüm dünyada adından söz ettiren yazarın eserleri birçok dile çevrildi ve çok satanlardaki yerini daima korudu. Yapıtlarıyla hem edebiyat hem de sinema dünyasında büyük bir üne kavuşan yazar, yalnızlığı tercih eden yapısı nedeniyle kendisine verilen ödülleri bile reddetmiştir.Öyle ki Koku kitabı da bireyselliğe dönüş teması içermekte ve yazarın kişiliğinden izlerde taşımaktadır.




KONUSU:

 Jean-Baptiste Grenouille, koku özelliğinen yoksun biçimde, sayısız koku barındıran pazar yerinde, bir balıkçı tezgahının altında doğmuştu. Annesi diğer beş başarısız doğumunun aksine yaşıyor olan Grenouille'den mümkün olduğunca çabuk kurtulmak istemiş ancak bu girişimi kadının kellesinin uçurulmasıyla son bulmuştu. Belki de ondaki garipliği doğar doğmaz fark etmişti fakat dönemin Fransız kanunları yeni doğmuş yavrusunun ölümünü isteyecek kadar gaddar bir annenin yaşamına izin veremeyecek kadar katıydı. 
 Grenouille'e para karşılığı bakmakla yükümlü olan süt anne ondaki değişikliği fark ettiğinde doğruca soluğu Papaz Terrier'in evinde aldı ve bebeğe daha fazla bakamayacağını, onda farklı bir şeyler olduğunu, akranlarının gibi kokmadığını açık bir dille belirtti. Hatta bu işte şeytanın parmağının bulunduğunu bile öne sürdü ancak başta süt annenin söylediklerine kulak asmayan papaz çok geçmeden bu ne idüğü belirsiz yaratığı başından defetmek isteyecekti.
 Bu kez Papaz Terrier'in evine bir hayli uzakta yaşayan ve geçimini çocuk bakarak sağlayan bir kadına verilen Grenouille'ün şansı bu kez yaver gitmişti çünkü Bayan Galillard bir kaza sonucu koku alma duyusunu yitirmiş bu sebeple bebekteki tuhaflığı sezememişti. 
 Grenouille büyüdükçe çevresinde herkes ondan uzaklaşır oldu. Zaten insanlarla arası olmayan çocuk gittikçe içine kapandı. Onun bu dünyada ilgisini çeken tek bir şey vardı. Kokular... 
 Kokudan mahrum olmasına rağmen muhteşem bir buruna sahip olan Grenouille dünyadaki her kokuyu içine çekmek, onu zihninin derinliklerine hapsetmek istiyordu. Ve bu uğurda yapamayacağı hiçbir şey yoktu.




KİTAP HAKKINDA:

 Patrick Süskind'in eşsiz koku betimlemeleri ile bezeli, bir katilin katil olma sürecini anlatan bu kitap size koku alma duyusunun en az görme duyusu kadar güçlü olabileceğini kavratacak. Hatta kimi zaman daha fazla...
 Yer yer özel isimler ya da Fransızca tabirler okumanızı güçleştirse de, bitirdiğinizde kitapla ilgili duygularınız allak bullak olacak.
 Böylesine ilginç bir hikayeyi 249 sayfaya sığdırmayı başaran yazar, tahmin edilmesi güç bir finalle kitabı sonlandırıyor.


SONSÖZ:

 Bu enteresan hikayeyi beyaz perdede görmek istiyorsanız Dustin Hoffman'ın başrollerini paylaştığı aynı isimli filmi seyredebilirsiniz. 

                                                  Glorrry 


Koku Filminin Fragmanı




 

3 yorum:

  1. Normalde kitabını okumadan filmini izlemem bir eserin ama kuzenlerim sayesinde filmini izleyip,oldukça beğenmiştim.Kitabını da çok merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer filmini izleyip beğendiysen kesinlikle kitabı okumanı tavsiye ederim en kısa zamanda okumalısın :)

      Sil
  2. Olağanüstü bir kitap bence :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...