17 Eylül 2014 Çarşamba

Kitap İncelemesi #28 (Küçük Prens)

Küçük Prens
Antoine De Saint-Exupery

Mavibulut Yayıncılık
Çeviren: Sumru Ağıryürüyen
Özgün Adı: Le Petit Prince
#Çok Satanlar, Dünya Klasikleri
95 Sayfa - Ciltsiz

★ ★ ★ ★ ☆

'' İşte sırrım, çok basit: En iyi yüreğiyle görebilir insan. Gözler asıl görülmesi gerekeni göremez. ''

KAPAK:

 Mavibulut Yayıncılık tarafından okurlara ulaşan kitabın kapağında, yazarın suluboya ile yapmış olduğu ''Küçük Prens, astroid B612'de'' adlı resmi bulunmakta. Ayrıca kitabın neredeyse her sayfasında yazarın hikayeyi daha da akılda kalıcı hale getirebilmek için yaptığı çizimler yer almakta.



 " Otorite her şeyden önce mantık ister. "


YAZAR HAKKINDA:

 Antoine De Saint-Exupery, mimarlık fakültesini bitirmiş olmasının yanı sıra pilot olmaya çok küçük yaşlarda karar vermişti. Bu hayalini askerde pilotluk eğitimi alarak ilerleten yazar, ailesinin isteği üzerine ticarete atıldı ancak başarılı olamadı.
 Yeniden pilotluk yapmaya başlayan Antoine De Saint-Exupery, 35 yaşında iken bir uçak kazası sonucu Tunus'ta Sahra Çölü'ne iniş yapmak zorunda kaldı ve 4 günlük zorlu çöl macerasının sonunda bir Bedevi tarafından bulundu.
 Küçük Prens, yazarın yaşamından birçok ayrıntı bulundurmasının dışında kitabın temelleri Sahra Çölü'ndeki anılara dayanmaktadır.
 1944'te, -Küçük Prens'in yayımlanmasından yaklaşık 1 yıl sonra-, ABD ordusuna katıldı ve Dünya Savaşı sırasında uçağı Alman bir pilot tarafından düşürüldü. Pilot yazarın ölümünden tam 65 yıl sonra gerçeği itiraf etti ve ''İçinde kimin olduğunu bilseydim ateş etmezdim.'' diyerek pişmanlığını dile getirdi.
 Uçağın enkazı 2000'li yıllarda Akdeniz'de Marsilya yakınlarında bulunurken Antoine De Saint-Exupery'nin bedenine ulaşılamadı.
 Kim bilir belki de Küçük Prens'in diyarına gitmenin bir yolunu buldu.


KONUSU:


 Uçak kazası sonucu Sahra Çölü'nde bir başına kalan pilot, altın sarısı saçlara sahip Küçük Prens'le o gün tanıştı.
 Çocuğun yüzünde ne korku ne de endişe vardı. Tüm istediği onun için bir koyun resmi çizmesiydi. 
 Pilot her ne kadar çizim yapmayı küçük yıllar önce bırakmış olduğunu söylese de Küçük Prens ısrar etti.
 Sonunda pilot küçük çocuğu kırmayıp onun için bir koyun çizdi ancak bu Küçük Prens'i memnun etmeye yetmedi.
 Pilot, çocuğun hayal gücünü de kullanabileceği bir resmi ona uzatırken, Küçük Prens mutlu olmuşa benziyordu.
 Çok geçmeden yüzündeki sevinç yerini düşüncelere bıraktı.
 Koyun gülü yer miydi?
 Küçük Prens, 8 günlük suyu kalan pilota uçağını tamir ettiği sırada eşlik etti ve ona kendi gezegeninden, diğer gezenlerden, orada yaşayan tuhaf insanlardan söz etti.
 8. günün sonunda ise koyunun gülü yememiş olmasını ummaktan başka yapacak bir şey kalmamıştı.

 " İnsanların arasında da yalnızdır insan. "



KİTAP HAKKINDA:

 Das Kapital'den sonra dünya üzerinde en çok satan ve 250'den fazla dile çevrilen Küçük Prens, size, paranın her şey demek olduğu düşünen,kendini diğerlerinden üstün gören, sahip olduklarının değerini fark edemeyen, küçük mutluluklardan nasibini alamamış insanların bulunduğu bu evrende, yaşamanın ne denli zor olduğunu öğretecek.
 Yazar, her şeyin en yalın en sevgi dolu yanını görebilen çocuklara ve içindeki çocuğu yaşatanlara sunduğu bu kitapla, çevresindeki tüm o sahtelikten biraz olsun kurulmuş ve insanların acımasız olduğu gerçeğini bir anlığına da olsa unutmuştur.
 Ayrıca kitabın bu kadar başarılı olmasında yazarın mizahi üslubunun da önemli bir rolü vardır. 

 " Dil bütün yanlış anlaşılmaların kaynağıdır. "

SONSÖZ:

 Birçoğunuz çoktan okumuşsunuzdur zaten ancak aranızda hâlâ okuma fırsatı bulamamış olanlarınız varsa birçok filme ve müzikale de konu olmuş Küçük Prens'i çok geçmeden okumanızı öneririm.


 

1 yorum:

  1. Merhabalar yazılarınızı okuyorum ve beğeniyorum. Klavyenize sağlık. Takipteyim sizide beklerim. http://gullugalaksi.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...