28 Eylül 2014 Pazar

Kitap İncelemesi #30 (Petey)


 Petey

Ben Mikaelsen

Beyaz Balina Yayınları
Çeviren: Aslı Anar
Özgün Adı: Petey
#Gerçek Yaşam Öyküsü
269 Sayfa- Ciltsiz

            ★ ★ ★ ☆ ☆
 '' Hepimiz, doğduğumuz andan itibaren ölüyoruz. Yaşamak bu yüzden o kadar önemli. ''

KAPAK:

 Beyaz Balina Yayınları'ndan çıkan kitabın kapağında, tekerlekli sandalyesinden çevresinde olup biteni büyük bir keyifle seyreden Petey ve ona balık tutması konusunda yardım eden Trevor resmedilmiş. Hem konuyla bütünlüğü, hem renklerin uyumu hem de ilgi çekiciliği açısından, tasarımı başarılı bulduğumu belirtmeliyim.

YAZAR HAKKINDA:

 Yazdığı kitaplarla birçok ödüle layık görülen Mikaelsen, Petey adlı bu eserinde, yaşantılarından yola çıkarak Clyde Cothern'in (Petey) inanılmaz hayat öyküsünü bizlere sunuyor.
 Petey'nin, oluşum sürecinde hikayeyi birçok kişinin ağzından defalarca dinleyen yazar, kurgusal niteliğinin yanı sıra kitabın büyük bir kısmının gerçekle bütünleştiğinin de altını çiziyor.
 Hayata bakış açısını daima olumlu yönde tutmaya çalışan yazar, aynı zamanda çevresindeki insanlara da umut ışığı olmaya devam etmekte.



'' Birçok insan bütün hayatı boyunca sevgiyi tatmadan yaşıyor. Sen ve ben farklıyız. ''


KONUSU:

 Doktorlar tarafından zihinsel engelli olarak nitelendirilen Petey'in ailesi, insanların tuhaf bakışlarına, üzücü sözlerine ve anlayışsız tavırlarına daha fazla tahammül edemeyip bebeklerini akıl hastanesine göndermeyi uygun gördüler ancak gözden kaçırdıkları şey Petey'nin engellinin yalnızca fiziksel olduğuydu.
 Yerinden kalkamıyor, hareket etmekte güçlük çekiyor hatta konuşamıyor olsa bile, Petey çevresinde olup biteni anlıyor ancak bütün bunlara tepkisini belli etmekten geri kalıyordu.
 Yaşam Petey'e adil davranmamış, onu tekerlekli bir sandalyeye hapsetmiş,sevdiklerini birer birer elinden almış olsa da, o hayatla bağlarını koparmak şöyle dursun daha da sağlamlaştırmıştı. 
 Huzurevinde şans eseri karşılaştığı 10 yaşındaki Trevor sayesinde, yaşamın keyfini doyasıya çıkaracak, geride bıraktığı 60 yıla kıyasla çok daha huzurlu günler yaşayacaktı.

KİTAP HAKKINDA:

 Dostluğu, sevgiyi, acıyı ve inancı içinde barındıran bu kitap, bir kez daha elimizdekilerin kıymetini anlamamızı sağlarken, kimi insanlar için en ufak şeylerin bile ne denli büyük mutluluk kaynakları olduğunu bize öğretecek.
 Engellerin umutla aşılabileceğini ve bunda bizim de en az onlar kadar büyük bir rol oynadığımızı hatırlatırken, yaşıyor olmanın önemini kavratacak.
 Bu akıcı kitabı büyük küçük herkesin okumasını öneririm.

 '' Herkesin hayattan beklentisi umut ve bir amaçtır. ''

SONSÖZ:

 Eğer konu ilginizi çektiyse, Christy Brown'un gerçek yaşam öyküsünü konu alan Sol Ayağım kitabını da okuyabilirsiniz.

Sol Ayağım Yazıma Ulaşmak İçin Tıklayın

 

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...