13 Haziran 2015 Cumartesi

Kitap İncelemesi #61 (Algernon'a Çiçekler)


Algernon'a Çiçekler

Daniel Keyes


Koridor Yayıncılık

Çeviren: Handan Ünlü Haktanır
Özgün Adı: Flowers for Algernon
#Hugo Ödülü
  325 Sayfa - Ciltsiz

   ★ ★ ★ 

"Ben kör doğmuş ama ışığı görmesine izin verilmiş bir insanım. "



KAPAK:

 Koridor Yayınları'ndan önceleri Kobay adıyla yayımlanan, şimdiyse özgün adına daha yakın bir çeviri ve orijinal tasarımı ile okurlarla buluşan kitabın kapağında, zeka geliştirme programı sonrası çözmesinin oldukça kolay olduğu labirentleri süratle tamamlayan Algernon bulunmakta.

YAZAR HAKKINDA:

 Geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz Amerikalı yazar Daniel Keyes, psikoloji eğitiminin yanı sıra Amerikan ve İngiliz Edebiyatı bölümünde yüksek lisans yapmıştır.
 Eğitimlerinden izler taşıyan, yazarın en bilindik eseri olan ve 5 milyondan fazla satan Algernon'a Çiçekleri başta hikaye olarak kurgulayan Keyes, Hugo ödülü kazanmış, sonraları kurgusunu romanlaştırarak  Nebula Ödülü'ne layık görülmüştür.
 Bunun yanı sıra kitap sinemaya uyarlanmış, birçok ülkede de tiyatro olarak sergilenmiştir.

KONUSU:

 32 yaşında olmasına rağmen zeka geriliği sebebiyle bir çocuktan farksız olan Charlie Gordon, çevresindekiler gibi akıllı olabilmek, ne anlama geldiklerini bile bilmediği bilim, sanat, siyaset gibi konularda sohbet edebilmek istiyordu. 
 Küçükken annesi onun hep normal bir çocuk olduğu tekrarlardı. Onun da herkes gibi olduğuna, tek farkın diğerlerine göre yavaş öğrenmesinden kaynaklandığına kendini inandırırdı. Babası ise Charlie'nin üzerine fazla geldiğini ve bunun onu korkuttuğunu düşünürdü. 
 Charlie çoğunlukla öğrendiği şeyleri aklında tutamazdı. Denerdi ancak her nasılsa zihni engel olunamaz bir şekilde hep boş kalırdı. Bu annesini daha da sinirlenmesine ve ona durmadan bağırmasına sebep olurdu.
 Yıllar sonra Charlie akıllı olmak uğruna ameliyat olmaya karar verdi. Daha önce insanlar üzerinde denenmemiş olan bu yöntem Charlie'yi korkutmuyor çünkü aldığı riskleri göz önünde bulunduramıyordu.
 Neyse ki ameliyat başarılı geçmiş, Charlie'nin IQ'su tıpkı Algernon'unki gibi günden güne artmış ve hala artmaya devam etmekteydi. Ancak ters giden bir şeyler vardı. Bu karşı konulamaz artış aslında sonun başlangıcı olacaktı.

KİTAP HAKKINDA:

 "Hangisi daha kötü bilmiyorum. Kim olduğunu bilmemek ve mutlu olmak mı yoksa her zaman olmak istediği kişi olmak ve yalnız olmak mı... "

 Sahi bilmemek mutluluk muydu? Bütün bu çaba aslında tümüyle boş muydu? 
 Oysa, Charlie'nin tüm istediği, daha akıllı olup annesine oğlunun bir moron olmadığını kanıtlamak, uzaktan izlemekle yetindiği arkadaş grubuna girip kendi düşüncelerini paylaşabilmekti. Hem kalbinin ve zihninin derinliklerinde hissettiği Alice'i nasıl unutabilirdi.

 Algernon'a Çiçekler sizi gözyaşlarına boğarken, Charlie Gordon daima hatırlayacağınız karakterler arasındaki yerini alacak.

SONSÖZ:

 Algernon'a Çiçekleri herkese tavsiye ederim.




Tüm Hakları Saklıdır.

1 yorum:

  1. ekledim ,harika yorumlamışsın okurken valla asıl konuyu anlatacaksın diye de biraz ürktüm :D hevesim kaçar okuyamam öğrenirim asıl mevzuyu dedim :D ama neyseki öyle anlatmamışsın bir anda değişti seyri :D

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...