16 Ocak 2015 Cuma

Kitap İncelemesi #45 (Çizgili Pijamalı Çocuk)


Çizgili Pijamalı Çocuk

John Boyne


Tudem Yayınları

Çeviren: Tülin - Tayfun Törüner
Özgün Adı: The Boy in the Striped Pyjamas
#2006 Yılın Kitabı
       205 Sayfa - Şömizli

           ★


KAPAK:

 Tudem Yayınları'ndan çıkan kitabın kapağı, Yahudilerin soykırım sırasında giymek zorunda olduğu üniformanın renklerinde tasarlanmış. Gerek konu ile bütünlüğü gerekse etkileyiciliği açısından çok başarılı bulduğum kapağın üzerinin eskimiş yapısı ise bir başka hoş detay. Ayrıca kitabın arka kapak yazısının insanı kendisine bağlamasına da değinmeden edemeyeceğim.




YAZAR HAKKINDA:

 John Boyne için her şey, zihninde yukarıdaki fotoğrafı canlandırması ile başladı.
 Bir Yahudi ve bir Alman çocuğun dostluğundan yola çıkarak işe koyulan Boyne, çok kısa sürede kitabı tamamladı.
 Kitap 2006 yılında Yılın En İyi Romanı seçilirken, 2008 yılında beyaz perdeye uyarlanarak büyük bir başarı elde etti.
 Ülkemizde yine Tudem Yayınları tarafından yayınlanan 3 kitabı daha olan yazar, hem çocuklar hem de büyükler için eserler vermeye devam ediyor.

 "İlhamın gelmesini beklerseniz büyük olasılıkla gelmeyecektir. " 
 John Boyne

KONUSU:

 Bruno (9) Out-With'e apar topar geldiğinde taşınmalarındaki asil nedeni bilmiyordu. Fury (Hitler) yanında güzel ve esprili bir kadınla (Eva) evlerini ziyarete gelmiş, sonrasında soluğu ailecek burada almışlardı. Babası bunun ülkeleri için önemli bir iş olduğu sıkça tekrarlıyordu ancak Bruno hiç arkadaşının olmadığı bu yeri sevmemişti. Umutsuz vaka Gretel ise duruma ondan daha çabuk alışmıştı. 
 Kitap okumaktan ve keşfe çıkmaktan hoşlanan Bruno, tel örgülerin ötesinde yaşayan insanları ve bu esrarengiz yeri çok geçmeden merak etmeye başlamıştı. 
 Tüm insanlar neden aynı giysileri giyiyorlardı? Neden onlara hiç misafirliğe gelmiyorlardı? Pavel neden doktor olduğunu söylediği halde mutfaklarında patates soyuyordu?
 Bruno kafasını kurcalayan tüm bu sorularla beraber Out-With'i keşfetmeye karar verdi. Shmuel'le de bu şekilde tanıştı. Sonsuz arkadaşlıkları bu şekilde hayat buldu.

KİTAP HAKKINDA:

 Farklı dünyalarda yaşayan iki çocuğun tel örgüler arasındaki dostluğunu konu alan kitap, sizi Hitler Almanya'sında yaşananlara ortak edecek.
 Bruno ve Shmuel'in kirlenmemiş ,masum duygularını okurken, gülümseyecek, hüzünlenecek hatta belki gözyaşlarınıza engel olamayacaksınız.
 Böyle tel örgüler dünyanın her yerinde var. Umarım asla karşılaşmak zorunda kalmazsınız.

SONSÖZ:

 Küçük Bruno ve Shmuel'in hikayesini beyaz perdede görmek için aynı isimli müthiş filmi izleyebilirsiniz.


Çizgili Pijamalı Çocuk Filminin Fragmanı 





Tüm Hakları Saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...