5 Kasım 2014 Çarşamba

Kitap İncelemesi #35 (Kırmızı Pazartesi)

Kırmızı Pazartesi

Gabriel Garcia Marquez 

Can Yayınları
Çeviren: İnci Kut
   Özgün Adı: Cronica de Una           Muerte Anunciada
      #Nobel Ödüllü Yazar

119 Sayfa - Ciltsiz

 ★ ★ ★  ☆

İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayetin öyküsü...

KAPAK:

 Can Yayınları'nın yeni basım kitabın kapağında Santiago Nasar'ı öldürmek üzere ellerindeki körelmiş bıçaklarla bekleyen ikiz kardeşler Pedro ve Pablo Vicario'nun yanı sıra henüz gelinliğini bile üzerinden çıkaramadan evliliği birkaç saat içinde sona eren kız kardeşleri Angela Vicario'yu da görebilmek mümkün. Bunun yanı sıra yıllar sonra bu korkunç cinayeti yazıya döken yazarın dakdilosu da yatağın üstünde öylece durmakta. 
 Hem konuyla özdeşleşmesi hem de son derece şık olması sebebiyle kapak tasarımını çok beğendiğimi söylemeliyim.


YAZAR HAKKINDA:

 Geçtiğimiz Nisan ayında 83 yaşında iken hayata gözlerini yuman yazar, dünya edebiyatına birçok önemli eser kazandırmakla kalmamış, 1982 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne de layık görülmüştür.
 Kolombiya'da yaşanmış gerçek bir cinayeti konu alan bu kitabında yazar sonu bilinen bir hikayenin arka planını bize yalın ve akıcı bir dille anlatmakla kalmayıp bunun yanı sıra halkın ortak davranış biçimini de gözler önüne seriyor.
 Aynı zamanda sinemaya da uyarlanan bu eser 1 Mayıs 1981'de İspanya, Meksika, Kolombiya ve Arjantin'de yayımlandı.


KONUSU:

 Sokakların hâlâ izini taşıdığı eşsiz düğünden yalnızca birkaç saat sonra öleceğinin farkında olmayan Santiago Nasar, gözlerini bir felaketin baş göstereceği hissedilen o pazartesi gününe açmıştı.
 Nasar'ın dışında herkes, Pedro ve Pablo Vicarcio kardeşlerin onu öldüreceklerini biliyordu. Ancak bilmedikleri şey, bunu ne için yapacaklarıydı.
 Başlarda kimse bu saf kardeşlerin birini öldürebileceğine ihtimal vermemiş, söylediklerini akşamdan kalma olmalarına yormuşlardı.
 Oysa ikizler her önüne gelene Nasar'ı bugün öldüreceklerini söylüyor, sanki onları durdurmaları için insanlardan yardım istiyorlardı. 
 Fakat bütün bu çabalara rağmen kimse onları engellemeye çalışmayacaktı.


KİTAP HAKKINDA:

 Sonu başından belli olan bu ilginç kitap, bir yandan namus uğruna işlenen o korkunç cinayeti anlatırken öte yandan fahişelerin de içinde bulunduğu kasaba halkının vurdumduymaz tavrını da eleştiriyor.
 Yazarın kullandığı teknik neticesinde tek bir ağızdan birçok kişinin olaydaki konumlarını, bakış açılarını ve yaklaşımlarını okumak bana göre bu kitabı başarılı yapan en önemli etken.
 Her şey bir yana sonu bu derece bariz olan kitabın bu denli sürükleyici olması da yazarın ne kadar usta olduğunun kanıtı.

SONSÖZ:

 Gabriel Garcia Marquez'in Kırmızı Pazartesi'ni kısa soluklu bir roman arayanlara öneririm. Ayrıca yazarın çok daha bilindik olan Yüzyıllık Yalnızlık kitabını da okuyabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...