7 Nisan 2015 Salı

Kitap İncelemesi #56 (Ütopya)


Ütopya

Thomas More


Timaş Yayınları

Çeviren: Deniz Arslan
Özgün Adı: Utopia
#Dünya Klasikleri
144 Sayfa - Ciltsiz


               ★ ★ ★ ★ 

"Bana kalırsa, tüm insanlar iyi niyetli olmadığı sürece her şeyin düzelmesi söz konusu değildir ve benim de bunun gerçekleşeceğine dair herhangi bir umudum 
yok."

KAPAK:

 Timaş Yayınları tarafından yayımlanan kitabın kapak tasarımında Raphael'in anlatımıyla mükemmele yakın ülke Ütopya'nın haritası bulunmakta.




YAZAR HAKKINDA:

  Thomas More'un yazmaya karşı ilgisi Oxford Üniversitesi'nde okuduğu yıllarda başladı. Sonraları doğduğu yere, Londra'ya dönen More, hukuk öğretimi görmeye başladı. Bu yıllarda manastır yaşamı yaşamakta ve rahip olmak arzusu ile yanıp tutuşmakta olan yazar, 1501 yılında avukat oldu. Rahip olma isteği zamanla azalan bunun yerine ülkesine hizmet etmeyi amaçlayan More, 1054'te parlementoya girdi. Bu yıllarda ünlü yazar Erasmus ile arkadaşlık bağlarını kuvvetlendirdi, böylelikle Erasmus Deliliğe Övgü kitabını Thomas More!a adamış oldu. 1517'de Kral'ın hizmetine giren yazar gitgide statü atladı. Başlarda Kral ile aynı fikirleri paylaşan More, zamanla protestanlığı benimseyen Kral katolikliği savunması sebebi ile ayrı düşmeye başladı. 1531'de ise Krala bağlılık yemini etmeyi reddetti. Daha sonra hastalığı bahane ederek görevlerinden ayrıldı. 1533'te Anne Boleyn'in İngiltere Kraliçesi olarak ilan edildiği taç giydirme törenine katılmayı ve parlementonun Anne Boleyn'i İngiltere'nin kraliçesi olarak ilan edebileceğini kabul etmesine rağmen, bağlılık yemini etmeyi reddetti. Bu sebeple tutuklanan More, daha sonraları Kralı kilisenin başı olarak görmediği için ölüm cezasına çarptırıldı. 6 Temmuz 1535'te idam edildi.

KONUSU:


 Ayaküstü bir konuşma sırasında herkesin mutlu olduğu, sistemin herkesi mutlu edecek şekilde işlediği, kimsenin kibirli olmadığı bir adadan söz eden Raphael, More'u anlattıklarıyla etkisi altına almıştı. 
 Kimi zaman karşı tezler öne süren More, çoğunlukla susuyor, merak içinde karşısındaki adamı dinliyordu.
 Ancak söyleyecekleri şeyler böyle üstünkörü anlatılmazdı. Gördülerini daha iyi anlayabilmeleri için Ütopya hakkındaki her şeyi detaylıca açıklamalı böylelikle kendi yönetimlerindeki eksiklikleri fark etmelerini sağlamalıydı.

KİTAP HAKKINDA:

 Herkesin mutlu olduğu, kimsenin kimseden üstün olmadığı, kanunların herkese eşit davrandığı, yöneticilerin kendi çıkarları yerine halkın çıkarlarını ön planda tuttuğu bir toplum mümkün mü?

 Ütopya'da mümkün.

 Thomas More'un felsefi dili ve dolaylı anlatımı sayesinde etkileyicilik kazanan, yönetimi eleştirirken bizi düşünmeye sevk eden Ütopya'sında herkese yer var.

SONSÖZ:

 Her ne kadar bazı hususlarda yazar ile fikirlerimiz uyuşmasa da, genel itibariyle 
Ütopya herkesin kitaplığında bulunması gereken bir roman.



Tüm Hakları Saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...