30 Ekim 2014 Perşembe

Kitap İncelemesi #34 (Satranç)

        Satranç
  Stefan Zweig

    Can Yayınları
Çeviren: Ayça Sabuncuoğlu
Özgün Adı: Schachnovelle
  #Dünya Klasikleri
  71 Sayfa - Ciltsiz

    ★ ★ ★ ☆ ☆

'' Bir oyun daha? ''

KAPAK:

 Can Yayınlarından çıkan kitabın kapağında, bir odada yalnızlıktan çıldırmak üzere günleri sayarken satrançla biraz olsun kendine gelen ve ardından daha büyük bir ruhsal bunalıma düşen Dr.B. resmedilmiş. Ayrıca ağız çizilmeyerek D.B.'nin nasıl kimselerce konuşma özgürlüğünden mahrum bırakıldığı da bu tasarım sayesinde gayet iyi bir biçimde ifade edilmiş.


YAZAR HAKKINDA:

1881'de Viyana'da dünyaya gelen Yahudi asıllı Zweig, çocukluğundan beri daima edebiyata ilgi duydu.
 Şiirden, biyografiye birçok türde eser veren yazar, Satranç adlı kitabında, 1934'te Gestapo'nun villasını basıp onu ülkesini terk etmeye zorlamasının getirisi olan duygularını da bir biçimde yazıya dökmüş oldu.
 Avrupa'nın gidişatını iyi görmeyen yazar politik olarak ikilemde kalmış, kendi geleceğinden de emin olamamıştır.
 Öyle ki Reichstag yangınından kısa süre sonra konuştuğu yardımcısına, kitaplarının artık Almanya'da yayınlanabileceğinden kuşku duyduğunu söyler ve çok geçmeden Zweig'in de kitapları 10 Mayıs 1933'te yakılan eserler arasındaki yerini alır.
 Zweig'in bu geride bıraktığı son kitabı aynı zamanda bir veda niteliğindedir çünkü 1942'de eşiyle birlikte yaşamına son vermiştir.

KONUSU:


 Dünya şampiyonu Mirko Czentovic, bir yandan New York'tan Buenas Aires'e doğru yolculuk yapıyor, bir yandan da daima yanında taşıdığı satranç takımı ile yeni hamleler üzerine alıştırma yapıyordu.
 Gemide bir dünya şampiyonunun olduğunu öğrenen yolcular Czentovic ile satranç oynamak isterler. 
 Yüksek bir ücret karşılığı oynamayı kabul eden Czentovic, kendine o kadar güveniyordur ki herkese karşı oynamayı önerir.
 Başlarda güveni yersiz değildir ancak sonraları en az kendisi kadar iyi satranç oynayan bir yolcuyla karşılaşacak ve Dr.B.'nin hikayesi tam da burada başlayacaktır.

KİTAP HAKKINDA:

 Stefan Zweig'in hayatından ögelerde bulunduran 70 sayfalık bu eser, size birbirine oldukça zıt olan Mirko Czentovic ve Dr.B.'nin hikayelerini sunacak.
 Dr.B'nin sabırsızlığını ve Mirko Czentovic'in yavaşlığını okurken, yazarın ikilemlerini ve düştüğü ruh halini anlayacaksınız.
 Hitler rejiminin getirilerinden yakınan bu kısa öyküyü kısa sürede okuyacaksınız.

SONSÖZ:

Satranç, kesinlikle kitaplığınızda bulunması gereken kitaplardan.


 


2 yorum:

  1. Kesinlikle kütüphanemiz bulunması gereken bir kitap. Blogunuzu ve yazınızı beğendim. Benimde kitap ile ilgili bir yazım var. Okursanız sevinirim. http://kaynakhocam.wordpress.com/2016/06/17/satranc-stefan-zweig/

    YanıtlaSil
  2. Yahu bu kitabı nerede görsem herkes çok seviyor ve öneriyor. Bu yazıdan sonra bende en kısa zamanda okuyacağım :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...