8 Nisan 2014 Salı

Kitap İncelemesi #5 (Böğürtlen Kışı)



     Böğürtlen Kışı 
     Sarah Jio 

      Arkadya Yayınları 
  Çeviren : Duygu Parsadan
 Özgün Adı : Blackberry Winter
          #Bestseller
    353 Sayfa - Ciltsiz 

        ★ ★ ☆ ☆ ☆

 İnstagram'da sıklıkla gördüğüm ve birçok kişi tarafından beğenilen Böğürtlen Kışı okuduklarım arasındaki yerini aldı. 


 KAPAK:

Arkadya Yayınları tarafından çıkarılan kitabın ön kapağında, kitapta sözü geçen ve özel ruhları seçtiği inanılan böğürtlen çiçeğinin bulunmasının yanı sıra üzeri karlarla örtülmüş çift kanatlı kapı sizi olayların yaşandığı o evde hissettiriyor. Olacaklardan habersizce oyun oynayan Daniel'i ve ona sevgi dolu gözlerle bakıyor olan Vera'yı da arka planda görmek mümkün. Ayrıca kitabın arka kapağında Vera'nın oğlu için yazdığı mektuptan bir parça yer almakta. Eğer kitabı okuduysanız arka kapağa tekrar göz atmanızı tavsiye ederim çünkü o zaman yavrusunu yeni kaybetmiş olan minik kuşun acısını da fark edeceksiniz. 




 YAZAR HAKKINDA:


 Sarah Jio, Böğürtlen Kışı kitabına başlarken biz Türk okuyucuları samimi bir dille yazılmış bir mektupla karşılıyor ve Seattle'da ki evinden bize merhaba diyor. Yazdığı kitapların ilgi görmesinin onu çok mutlu ettiğini belirten yazar, Böğürtlen Kışı'nın da bir önceki kitapları Mart Menekşeleri ve Yağmur Sonrası kadar beğenilmesi dileğiyle bize keyifli okumalar diliyor. 
 Kitaba yazar tarafından yazılmış bir notla başlamak beni gerçekten etkiledi. Okuyucuyla yazar arasındaki bağı kuvvetlendiren bu yolu başarılı bulduğumu söylemeliyim. Kendimi henüz başlamamışken hikayeye daha yakın hissettiğimi ve yüzümde oluşan küçük gülümsemeyle okumaya devam ettiğimi de belirtmeliyim.
 Yine bir notla kitaba ve bize bir sonraki kitabında buluşmak üzere veda eden yazar, bu notunda Böğürtlen Kışı'nın çıkış öyküsünü ve yazma sürecinde başından geçen olayları tüm içtenliğiyle anlatıyor. Ve elbette teşekkür etmeyi unutmuyor.
 Sarah Jio okuyucuya verdiği değerle gerçekten yürekleri fethetmiştir. 
 Bununla birlikte kitabın son iki sayfası da Böğürtlen Kışı için almak istediğiniz notlar için ayrılmış durumda. 





KONUSU:

 Vera Ray(20) para kazanmak için otel de çalışan, balıkçı bir babanın yoksul ama namuslu kızıydı. Annesi evi geçindirebilmek için varlıklı ailelerin çocuklarına bakıyordu ancak Vera onu çok geçmeden kaybetmişti. 
 Charles ise soylu bir aileden gelen ama tuhaf bir biçimde kendini oraya ait hissetmeyen yakışıklı bir adamdı.  Çok yakında Vera, Charles'la tanışacak ve hayatı bütünüyle değişecekti. Charles ona daha önce yaşamadığı duyguları yaşatacak hatta bir bebek verecekti. Ancak mutlu son yalnızca masallar için geçerliydi. 
 Daniel 1933 yılında henüz 3 yaşında iken kaçırılmıştı. Polisler onun kaçmış olduğunu ve geri döneceğini düşünüyorlar ve onu aramaya bile gerek duymuyorlardı. Vera eğer Charles'la evlenmiş olsaydı onu anında bulacaklarından adı kadar emindi ancak şimdi böğürtlen kışının tam ortasında minik Daniel'ı yalnız başında aramak zorunda kalacaktı. Üstelik buna gücü yoktu.
 Claire Aldrige, bu hüzünlü hikayeden tam 80 yıl sonra Böğürtlen Kışı'nı araştırmak üzere görevlendirilmiş bir gazetecidir. Evliliğinde sorunlar yaşayan Claire aynı zamanda kendi hüznünü de yanında taşıyordur. Araştırmalarının sonucunda büyük bir sırrı keşfeden Claire yaşama yeniden tutunmaya karar vermiştir.




KİTAP HAKKINDA:

Yazarın, bir bölümde Vera'nın hüzünlü hikayesine değinmesini diğer bölümde ise Claire'in yaşamına bizi ortak etmesini ve bu sayede kendi içinde bir bütünlük sağlamasını başarılı buldum.Kitabın akıcılığına değinmeme gerek bile görmüyorum isterseniz birkaç saatte çabucak bitirebilirsiniz. Ayrıca yazarın sade dili de kitabı kolayca okunur kılıyor. Bunun yanı sıra onca güzel yorumdan sonra bir parça da olsa hayal kırıklığına uğradığımı söylemeliyim. Bu çok sözü edilen kitapların ortak sorunu olsa gerek. Bununla birlikte olayların kolay tahmin edilebilmesinde de bir eksiklik olduğunu düşünüyorum.  


   
 SON SÖZ:

 Dünyanın her yerindeki annelere özellikle de çocuğuna veda etmek zorunda kalmış olanlara adanmış bu kitabı beğendiyseniz eğer yazarın diğer kitaplarını da okuyabilirsiniz. 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...